miercuri, 11 septembrie 2013

Rezervaţia naturalã de pe platoul Breite

Cum ne-am nimerit prin Sighișoara pe la 6 septembrie când a fost Festivalul de Film (și Festivalul Hameiului + un festival bonus de muzicã folk), am luat de o aripã doi turiști strãini cazaţi la același hostel ca sã mergem niţel pe platoul Breite cu rezervaţia de stejari seculari.
Cum ajungeţi : de la Sighișoara ieșiţi înspre Mediaș și cam la 4 km este un drum forestier în stânga. Se pare cã aici a fost odatã un indicator, dar nu mai este. Cum îl dibuiţi : este primul drum pe stânga cu asfaltul spart dupã o serie de curbe. Cum știţi dacã aţi tecut de el : pe stânga este un drum sãtesc care ajunge, evident, într-un sat –sunteţi prea departe ; pe stânga este un drum forestier pe lângã un fel de moarã care duce la un restaurant (cu multe indicatoare) –sunteţi prea departe.
Pe drumul bun (pe care nu mulţi localnici știu sã vi-l arate : noi am întâlnit 2 persoane din 6 care au știut sã ne indice drumul corect), dupã vreo câteva sute de metri pe stânga sunt niște cãsuţe vechi abandonate (nu mai este camping aici). Drumul e accidentat, dar se poate merge pe el cu mașina fãrã probleme mari pânã în rezervaţie (dacã e o barierã pusã, daţi-o la o parte, nu e nici o problemã).
Platoul este foarte frumos, cu o liniște supranaturalã. Noi am dat peste 3 mașini campate acolo cu o droaie de copii. Este un loc foarte frumos de pus cortul. Principala problemã : nu e apã.
Chiar la intrarea în rezervaţie pe dreapta drumului vedeţi o casã care a fost punct de informare, dar care acum este adãpost pentru ciobanii care își aduc oile aici. Se pare cã rezervaţia nu mai are administraţie din lipsã de fonduri.









P.S. In Sighișoara intraţi în Turnul Fierarilor unde sunt expoziţii de graficã etc. și de unde vã puteţi cumpãra cele mai frumoase vederi. De asemenea, în Turnul Cojocarilor, vã puteţi achiziţiona obiecte din piele interesante fãcute de un nene care vã poate și arãta instrumente le, vã explicã procesul etc.

2 comentarii:

  1. Prin august fost la manastirile Gura Humorului, Voronet, Slatina. Extrem de multe vile/pensiuni aparute prin zona, in general cu mancare buna dar cu inevitabila muzica data la maximum - o hiba turistica nationala care, pare-se, nu va disparea vreo doua decenii de acum incolo.

    La inceput de septembrie, Eforie Nord (cu vreme neasteptat de buna) si Balcic. Ultimul, un oras rustic de coasta, de un farmec caruia nu-i rezisti, mai ales gradina botanica din cadrul complexului palatului reginei Maria - as spune cea mai minunata gradina in care am fost vreodata, in intregime o impletire a grijii pentru detaliu, cultura amanuntului in tot ceea ce inseamna natural, rustic, detaliu specific si/sau umoristic/inedit, un amalgam de poveste din plante, apa, flori, pietre cu scoici, cactusi, arbori ciudati, statui, poteci si podete, gandite sa-ti taie respiratia.
    Bulgarii jos palaria pentru felul in care stiu sa-si prezerve si sa-si prezinte mostenirea.
    Bulgarii: o anume simplitate, modestie, discretie, lipsa de sclipeala/fandoseala inutila/stridenta, parca si un soi de tristete uneori, sau de resemnare. Si peste toate astea mireasma aerului marin naucitor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am tot vrut sa-mi conving prietenii sa mergem la Balcic, dar toti au fost reticenti ca nu are ce sa fie asa deosebit. O sa te folosesc ca argument. :)
    Noi am fost la bulgari din Vama Veche ca sa mancam scoici si am apreciat stilul bulgaresc (scoici proaspete, servite fara multa fandoseala, la malul marii unde nu te agresau cu muzica, ci te lasau, asa cum este si normal, sa asculti marea si sa te bucuri de ea).

    Intr-adevar avem o atractie pentru zgomot. Dar nici noi nu prea suntem stilul care sa iasa in oras si sa vorbeasca. Incet, lucrurile au inceput sa se schimbe si aici, dar mai avem de indurat pana cand vom invata ca linistea si calmul sunt benefice, ca important e sa te auzi unul cu celalalt, nu sa-ti explodeze urechile cu o muzica regurgitata.

    RăspundețiȘtergere