sâmbătă, 14 iulie 2018

Alison Bechdel -"Casa vesela"

Cu o puternică tentă autobiografică, este povestea unei adolescente care ajunge să înțeleagă mai multe adevăruri deranjante despre dinamica din familia ei in spatele aparențelor, odată cu descoperirea propriei sexualități. Eliberarea dintr-o familie cu multe lucruri ascunse sau reprimate se face prin plecarea la facultate, dar asta nu înseamnă că Alison nu-și ia cu ea de acasă bagajul de suferințe și nesiguranțe de care va învăța și aici să se debaraseze. 
Deși e un roman grafic, Alison Bechdel reușește să abordeze cu multă creativitate structura poveștii, îi dă o desfășurare non-liniară, reușește să adapteze ritmul și planurile temporale pentru a susține dimensiunea emoțională a textului. 
Dar cel mai mult mi-a plăcut sentimentul de dragoste familială atipică în care învăluie cartea. Ne putem iubi familia, chiar dacă e una imperfectă și disfuncțională. 

O carte de benzi desenate definitã în general ca reprezentativã pentru comunitatea LGBT. Mie mi s-a pãrut mai mult o carte despre familie, despre vulnerabilitatea pe care pãrinții şi-o ascund de copii, despre cum normalitatea nu este determinatã de practici pedagogice exemplare (cã tot avem isteria asta în zilele noastre), ci de calitatea umanã a pãrinţilor, de modul în care ei se acceptã, cu evidenţiarea puterii dragostei pe care copiii o simt pentru pãrinţii lor şi cum o familie aparent "disfuncţionalã" formeazã oameni zdraveni la cap, cu o înţelegere maturã a faptului cã nu suntem (şi nici nu ar trebui sã încercãm sã fim) perfecţi, cã relaţiile umane sunt despre negociere, despre a lãsa de la tine pentru a veni în întâmpinarea celuilalt, despre cum oamenii se întâlnesc la mijlocul distanţei dintre ei şi sunt ok cu compromisurile pe care le acceptã în mod conştient pentru cã ţin la ceilãlalt.

Ce m-a frapat la cartea asta de benzi desenate este încãrcãtura de lucruri nespuse care apasã peste multe episoade din carte şi la care nu m-aş fi aşteptat de la o carte unde limbajul este folosit parţial pentru comunicare. Aşteptãrile mele de profunzime a lucrurilor trecute sub tãcere presupun un stil foarte bine lucrat de a scrie, cu multe cuvinte atent alese, cu întoarceri de frazã iscusite. Si, paf, vine Alison Bechdel sã-mi dea peste nas.
Si nu în ultimul rând, umorul foarte savuros.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu