joi, 16 decembrie 2021

Mark Z. Danielewski -"House of Leaves"


E o carte despre cum gãsim sensul atunci când nu avem nici un punct de referintã. Singurul "personaj" în care poti avea încredere în care este cititorul. Adicã tu, cel care citesti. Danielewski a creat o carte ca un test Rorschach. Acolo gãsesti ceea ce pui tu, cititorul. De aceea, cartea poate fi si o poveste de groazã, si o poveste de dragoste, si orice altceva din tine este acolo. Pentru mine a fost o poveste despre esecul de a da sens realitãtii. Aceastã lipsã de repere este foarte inconfortabilã în lecturã. De aceea, multi cititori renuntã. Este neplãcut sã citesti cartea asta. Doar cã pentru unii (ca mine, de exemplu) de la un moment încolo devine fascinantã, dã dependentã, odatã intrat în spirala\labirintul\culoarul întunecat al efortului de a gãsi sensul nu mai poti sã abandonezi pânã nu termini. Iar la capãtul ãsta esti tu, cititorul, cu interpretarea si realitatea ta. O carte care nu poate fi scrisã de o minte umanã. E o manifestare a lui Dumnezeu în literaturã. 

Pe lângã aceastã idee principalã pentru care trebuie sã hãmãlesti serios ca sã o absorbi si sã o transformi în tine însuti la final, cel putin Danielewski a fost destul de drãgut ca sã presare tot felul de smecherii tehnice în text care mai pipereazã putin procesul prin care îti bubuie (la propriu foarte dureros) mintea (de exemplu, textul reflectã "fizic" povestea -practic, efortul mental de a întelege mesajul este dublat de efortul fizic de a urmãri textul).

"I'm sure most women know it's bull but hey, they're entertained. I also think it's somewhat of a relief not to hear the true story. I mean you look at the horror sweeping all the way up from my wrists to my elbows, and you have to take a deep breath and ask yourself, do I really want to know what happened there? In my experience, most people don't. They usually look away. My stories actually help them look away.

Maybe they even help me look away.

But I guess that's nothing new. We all create stories to protect ourselves."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu