vineri, 26 iulie 2013

Complexul rupestru Bozioru

Am descoperit o zonã foarte interesantã, pe care eu vã sfãuitesc sã o vizitaţi cu ghid (noi am avut-o pe minunata Diana Gavrilã pe care v-o recomand din toatã inima –nici nu cred cã existã vreun alt ghid pe locurile acesta de altfel :D ), și anume complexul rupestru Bozioru din care noi am fãcut porţiunea Aluniș-Bozioru. Sunt niște locuri intrigante, cu o istorie controversatã, mai puţin partea cã acum 4000 de ani aici a locuit o comunitate aparte, numitã civilizaţia Monteoru, insuficient cunoscutã și studiatã, dar care, cu siguranţã, are multe surprize de oferit. Dacã mergeţi cu doamna Diana, o persoanã foarte deosebitã și competentã, ea vã va explica multe teorii (inclusiv posibilitatea existenţei dacilor în aceastã regiune, una din teoriile cele mai controversate privind aceste locuri ; dar și multe alte legende de regi, dispariţii misterioase și aspecte paranormale și ipoteze istorice, cum ar fi cea a unui alfabet autohton –preferata mea - și a unor influenţe sumeriene). Un fragment din blog-ul ei http://calauzainmuntiibuzaului.blogspot.ro/ :

"Povestesc bãtrânii cã, în vremurile de demult, peste înãlţimile Buzãului se extindeau domeniile unui rege bãtrân, un înţelept, o fiinţã atotputernicã numitã Luana. Si-ar fi fost regele acesta și stãpân al unei cetãţi ale cãrei ziduri atingeau cerul. Cetatea era strãjuitã zi și noapte de un soare ce strãlucea aidoma astrului zilei. Cei de la cetate erau viteji și netemãtori de moarte, iar Luana avea grijã sã-i vindece pe cei rãniţi în rãzboaie cu apele fermecate, apele vii și moarte din Valea Izvoarelor. Mulţi ani fericiţi ar fi trãit cu toţii, pânã când vrãjmași înzãuaţi au venit în care de foc și au doborât Soarele Luanei. Mare prãpãd s-ar fi produs pe Pãmânt, acesta cutremurându-se din încheieturi, locul cetãţii și împrejurimile fiind arse sub scoarţa terestrã, și-ar fi rãmas multã vreme pustiite, cã nici mãcar pãsãrile în zbor nu ar mai fi trecut pe acolo, darãmite picior de om sau animal sãlbatic. Doar aflând Peștera Inţeleptului, situatã undeva în apropiere, spun interlocutorii nostri, am descifra ce anume s-a produs în acele vremuri."

Indiferent de credinţele voastre și de cât de mult ţineţi sã fiţi ancoraţi în realitate, normal etc. meritã sã vizitaţi aceast Athos românesc, dacã sunteţi credincioși, sau aceastã mirifcã și tainicã ţarã a Luanei.





 Nefertiti buzoianã.
Poate intrarea într-un tunel














Preferatul meu. :)


















Pentru a ajunge aici e destul de simplu: pe DN10 Buzãu-Brașov, la vreo 50 de km de Buzãu, pe dreapta este un drum care ajunge în satul Colţi (este indicator pe DN10). Drumul este relativ prost, dar dacã v-aţi chinuit mașina pe drumuri de munte, aici vi se va pãrea foarte suportabil. Noi am mers cu un Ford, nu cu cine știe ce mașinã de teren. și a fost bine. Se merge cu a doua fãrã probleme, dar cu puţinã atenţie. In satul Colţi sau în Aluniș gãsiţi suficiente pensiuni și locuri de cazare.

Despre aceste locuri minunate si pe alt blog aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu