luni, 26 februarie 2018

Jasper Fforde -"Cazul Jane Eyre"

O carte suprarealistă foarte amuzantă, mai ales pentru iubitorii de literatură. O Anglie unde literatura este o parte serioasă din realitate, unde milioane de fani iau cu asalt anual casele memoriale ale scriitorilor, unde pe stradă ai tonomate cu voci care recită din Shakespeare şi unde se produc infracțiuni grave de modificare a operelor literare în original.
Se impune, deci, existența unei brigăzi de detectivi literari, din care face parte şi Thursday Next, eroina cărții însărcinată cu prinderea maleficului Hades care foloseşte un portal de proză furat pentru a se strecura în manuscrisele originale ale cărților unde le schimbă iremediabil conținutul. In plus, Thursday are şi propriile probleme sentimentale, ca să nu mai vorbim de rezolvarea misterului adevăratului autor al pieselor considerate a fi scrise de Shakespeare.
Lucrurile se înrăutățesc considerabil când Jane este dată afară din manuscrisul "Jane Eyre", iar Next trebuie să intre în carte ca să-l vâneze pe Hades, fără ca această incursiune să aducă modificări dramatice în poveste.
Pe lângă umorul simpatic, cartea te face să te simți bine ca cititor atunci când vezi că literaturii i se dă un loc atât de important. Această graniță permeabilă dintre literatură şi lumea reală este ca un vis devenit realitate pentru orice cititor. Mai ales că şi faimoasele păsări dodo sunt readuse la viață prin mecanismele care fluidizează şi dimensiunile temporale, nu numai ficționale. Ah, şi Tara Galilor şi-a declarat independența. Este, de fapt, o lume care a luat-o razna exploatând multe dintre întrebările cu "ce-ar fi fost dacă..." pe care ni le-am pus mai toți în diversele noastre lecturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu