sâmbătă, 11 mai 2013

Bucovina: mãnãstirile și Obcinele Bucovinei

Din București, noi am mers spre Iași (locul minunat al nașterii mele) prin Roman (pentru cã drumul este mai bun decât prin Vaslui).La vreo 20-30 de km de Roman, pe dreapta este un indicator cãtre Palatul Sturdza (și mãnãstirea) de la Micãușeni. Este foarte aproape de șosea și meritã vãzut, mai ales datoritã unei arhitecturi deosebite.
http://miclauseni.ro/Bineînţeles cã trebuie vãzut neapãrat Iașiul (cu puţinã rãbdare pentru drumurile proaste).

 Teatrul Naţional Vasile Alecsandri

 Mitropolia cu moaștele Sfintei Paraschiva.
 Biserica Trei Ierarhi (cea mai frumoasã bisericã din toate timpurile :D )
 Palatul Culturii (cu un nou mall alãturi)
Biserica Sf. Nicolae Domnesc (cea mai veche bisericã din Iași -sec. XV)
Din Iași am urcat în Bucovina pe ruta Târgu Frumos –Pașcani-Moţca –Suceava.
In localitatea Ruginoasa, puteţi vizita Palatul lui Al. I. Cuza (pe partea dreaptã). Dupã Pașcani, puteţi alege și drumul spre Târgu Neamţ dacã vreţi sã vizitaţi mãnãstirile din aceastã regiune (și rezervaţia de zimbri). Noi am mers spre Bucovina prin Moţca.

Inainte de a intra în Suceava, pe partea stângã este Mãnãstirea Hagigadar, armeneascã și îndeplinãtoare de dorinţe (pentru asta trebuie urcat dealul pânã la mãnãstire în genunchi, aprins lumânãri și lãsat câte un bãnuţ + bonus: înconjurat biserica).

In Suceava puteţi vizita cetatea și alte biserici/mãnãstiri. Noi am ales traseul spre Gura Humorului.
Pe dreapta este Mãnãstirea Humor:

Trebuie neapãrat urcat in turn pentru a vedea panorama.
Noi am ajuns in Gura Humorului a doua zi de Paște așa cã în centru era gustare gratuitã din specialitãţile locului (inclusiv bãuturã). Foarte apetisant.


Iar la ieșire din Gura Humorului, este drumul spre Voroneţ:Din Câmpulung Moldovenesc, noi am coborât spre Vatra Dornei pentru a înnopta. Vatra Dornei este o bijuterie de staţiune. Am dormit la Pensiunea Cãprioara pe partea din stânga a parcului. Ne-a plãcut mult de tot de tanti de acolo. Pe lângã parcul cu veveriţe, trebuie sã urcaţi si pânã la izvoarele de apã mineralã.


Apoi am urcat înspre Putna. Ne-am oprin la Mestecãniș unde am mâncat și am fãcut niște poze. De aici încolo sunt Obcinele Bucovinei. Niște priveliști minunate.

 Prima a fost Mãnãstirea Moldoviţa.Apoi am trecut pe la Palmã.


A urmat Mãnãstirea Suceviţa (cea mai frumoasã dupã pãrerea mea):

Ne-am oprit la Marginea pentru ceramica neagrã deosebitã de acolo.


Am urcat la Putna si am trecut pe la chilia lui Daniil Sihastrul.

 Mormântul lui Stefan cel Mare, bineinteles.Apoi ne-am întors prin Rãdãuţi (dacã aveţi timp, puteţi vizita catedrala de aici, grãdina zoologicã și Mãnãstirea Bogdana). Am continuat spre Suceava apoi Fãlticeni și Iași (ne-a fost cam greu sã trecem de Suceava spre Fãlticeni pentru cã nu prea sunt indicatoare –ţineţi dreapta atunci când nu e indicator dreapta spre Gura Humorului sau altceva și, cel mai bine, întrebaţi).

2 comentarii:

 1. La castelu lui Sturdza am fost si noi acu 2 ani, mi-a placut, nu stiam ca e asa misto locul. Si la palatul lui Cuza, care insa m-a atras mai putin.
  Aseara am fost la teatru pentru prima data dupa renovare (la 'Indiile galante' a lui Andrei Serban - absolut superba, mai ales partea a 2-a, se simte clar mana lui in regie, gesturi/miscari, costume, scenografie in general, e evidenta o alta mentalitate in conceperea spectacolului) si...nu stiu cum, parca mi-a placut mai mult in fotografii :), realmente culoarea statuilor de ex. (cenusie) si chiar si a zonelor aurii de pe tavan etc nu m-a dat deloc pe spate. Ok, foarte bine ca l-au renovat totusi si nu se mai merge in cubul de alaturi.
  La manastiri am fost o singura data, impresii amenstecate, in general pozitive. Apropo, am vazut in sfarsit (pe dvd) 'Dincolo de dealuri', saptamana trecuta - o dezamagire. Prima jumatate sau chiar primele doua treimi, m-am plictisit crunt). Peisajul insa, obcinele, face toti banii.

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu am vazut acum vreo 3 ani o piesa tot de-a lui Purcarete in cubul ala negru. Mi s-a parut interesant ca spatiu teatral, desi mi-a placut dintotdeauna foarte mult Teatrul National.
  Manastirile nu sunt chiar locurile mele preferate, dar imi aduc aminte de copilarie si sunt, de asemenea, locurile unde comunic cel mai bine cu mama, asa ca imi place sa merg cu ea acolo.
  Mie mi-a placut Dupa dealuri. Bine, stilul lui Mungiu pe mine ma atrage foarte mult. L-am vazut la cinema impreuna cu 2 prieteni, dar numai mie mi-a placut.

  RăspundețiȘtergere