Pentru că a fost o lună de aprilie leneşă (şi la citit, şi la recuperat postări vechi), să vă povestesc despre plimbările miniere prin Apuseni.
Am mers la ciudatul sat Geamăna, îngropat sub lacul de steril, un fel de zonă crepusculară unde nu există nimic, nici măcar moarte, doar dispariţia a orice. Pentru a ajunge la Geamăna, noi am venit dinspre Alba Iulia, prin Câmpeni, apoi stânga spre Baia de Arieş, apoi dreapta în Lupşa, prin Hădărău (întrebaţi pe cineva cum ajungeţi la Geamăna –e mai sigur; teoretic: mergeţi pe drumul de asfalt până când acesta face o curbă serioasă la dreapta; voi o luaţi înainte, pe unde nu e asfalt; drumul nu e dezastruos, dar nici foarte bun). Când ajungeţi la Geamăna, în capul lacului, trebuie să-l înconjuraţi (de preferat tot cu maşina pentru că e o distanţă destul de mare –doar că drumul este relativ prost) pentru a ajunge la partea lui interesantă. Ca de obicei, este recomandat să aveţi la voi ţigări pentru că veţi întâlni oameni (unii ciobani) care vă mai povestesc lucruri despre ce se mai întâmplă prin zonă.
Iar aceasta este mina de cupru de la Roşia Poieni de unde se deversează sterilul în lacul de la Geamăna.
Am mai spus şi în alte postări, dar repet şi aici fenomenul interesant pe care îl veţi întâlni la ardeleni: nu vă bazaţi pe plăcuţe scrise; întrebaţi! Dacă ajungeţi la o terasă şi vreţi bere la halbă, întrebaţi ce bere e (că s-ar putea să scrie Ursus şi să fie Timişoreana); dacă la supermarket vedeţi un preţ la usturoi care e pentru pachetul de 250g, dar usturoiul din ladă pare să fie la kilogram, uitaţi-vă după o plăcuţă mai adecvată (s-ar putea să fie pe la ceapă) sau întrebaţi pe cineva care e tasta pentru usturoiul vărsat, că sigur nu e plăcuţa aia.
Noi am stat în Câmpeni, aşa că am vizitat mai mult zona oraşului. De la Câmpeni-centru, mergeţi tot înainte, treceţi de Sohodol, continuaţi înainte şi ajungeţi la barajul Vidra unde faceţi stânga. Acolo veţi găsi: biserica Sf. Trei Ierarhi din Vidra-Goieşti de la 1712, Dealul cu Melci (cu urme de moluşte de acum 65 de milioane de ani), stânga peste pod de deal este Cascada Pişoaia.
http://www.cunoastelumea.ro/primul-roman-scris-de-o-inteligenta-artificiala-apreciat-in-cadrul-unui-festival-literar-din-japonia/
RăspundețiȘtergereHarta calitatii rutiere a drumurilor. Ultimul update nov. 2015. Albastru excelent, verde foarte bun, galben satisfacator, rosu nesatisfacator.
RăspundețiȘtergerehttp://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1381215
Problema e cu drumurile in galben. Ca eu am mers pe unele drumuri in galben de pe harta care sunt ok (cum ar fi Alba Iulia -Campeni), dar si pe altele unde lucrurile sunt mult mai complicate. E mai utila o harta unde drumurile cu adevarat dificile sa fie marcate ca dificile, in loc sa fie combinat orice nu este bun.
ȘtergereDesigur, harta nu e de o acuratete 100%, ea se bazeaza pe relatarile diversilor participanti la forumuri auto sau de calatorii etc. In plus, update-urile se faceau cam o data la 2 luni, dar nu stiu de ce din nov. nu s-au mai facut - probabil pt. ca site-ul www.construimromania (forumul de acolo) e in refacere de cateva luni. Eu pe unde am mers n-am avut surprize neplacute, in general a corespuns cu harta, sau (rar) au fost surprize placute - drumul era mai bun decat parea pe harta. Apropo, acolo unde e tarcat (culori alternative) inseamna ca e in curs de refacere asfaltul. Eu zic ca totusi e bine ca exista asa ceva, e cel putin un indiciu f. folositor - si n-am vazut sa mai existe asa harti pt. alte tari (mi se pare ca pt Bulgaria mai este).
RăspundețiȘtergereAlte tari nu au o asemenea harta pentru ca, probabil, nu au nevoie :) Pe mine m-ar interesa drumurile cu galben. Sa fie mai clar care sunt acceptabile si care sunt dezastruoase. Ca asa, de ex. jumatate din Bucuresti e galben. Probabil nu au mai lucrat la harta de cand a inceput sa fie folosit mai intens waze-ul.
ȘtergereNu cred ca se pune problema de drumuri resimtite ca dezastruoase la culoarea galben - doar daca s-au stricat subit pe anumite portiuni (in special in zonele montane) si n-au apucat astia sa updateze zona. Galben poate fi cat se poate de OK, sau asa si-asa in sensul de cateva zdruncinaturi ici-colo si in general mergi mai incet din cauza ca ori nu te lasa asfaltul ori vrei sa eviti la timp vreo groapa (rara). Singurele probleme sunt puse de soselele in rosu. Dar sincer am mers o data si pe o astfel de portiune, scurta e adevarat, si nu mi s-a parut cine stie ce big deal - imi paruse mai curand de galben decat de rosu. Harta asta e buna cel putin pentru ca te ajuta sa cauti ruta care e numai cu albastru/verde si eventual sa accepti cate o portiune de galben (care se presupune ca oricum nu-ti va strica masina). E f utila mai ales de evitat situatii cum a fost la un amic venit din Australia sa viziteze Maramuresul/Sapanta etc, sau cumnatul meu din franta care tot prin zona aia a trecut si intamplator acolo e zona destul de multa cu rosu - ei bine, daca aveau harta asta fireste ca ar fi evitat sa se mai delecteze cu maramures mai ales dupa ce au facut atat de mult drum pana in Romania
RăspundețiȘtergereWaze e bun, sigur, dar acolo e altceva, e cu gradul de aglomerare al soselelor - la fel ca si in Google Maps varianta live traffic. N-au treaba cu calitatea asfaltului.
Daca in Romania mergi doar pe drumuri albastre/verzi nu ajungi decat in marile orase. Pierzi o multime de locuri interesante. Iar in waze sunt semnalate gropile si drumurile proaste, nu doar aglomerarea soselelor.
ȘtergereNu in sensul asta ziceam, sigur ca daca vrei neaparat sa ajungi intr-un loc anume mergi si pe galben(sau chiar rosu, scurt timp) daca nu gasesti ruta cu verde/albastru. Daca te referi la explorare pur si simplu, adica mergi oarecum la intamplare printr-o zona ca stii ca e misto pe-acolo, tot e bine sa stii care e calitatea drumurilor, ca sa stii la ce sa te astepti si/sau sa eviti daca e posibil anumite portiuni.
RăspundețiȘtergereA, da? n-am stiut ca in Waze e si situatia gropilor, atunci e bine.