E o colecție surprinzător de variată de imagini şi fragmente literare sau filosofice care vrea să acopere o gamă largă de fenomene umane pe care le considerăm urâte, respingătoare, deşi pe alocuri lipsa de armonie devine, paradoxal, frumoasă. Acestea sunt însoțite de comentariile lui Umberto Eco care, printre alte îndemnuri la reflecție şi punere sub semnul întrebării, îşi propune să arate cum urâtul este un lucru relativ, mai ales când e preluat de artă sau literatură care au puterea de a-l transforma prin perspectiva estetică inedită pe care o oferă cititorului sau privitorului.
Dar cea mai mare victorie asupra tendinței noastre naturale de retragere în fața urâtului este adusă de umanitatea noastră care are forța de a trece peste dezgustul cauzat de aparențele fizice atunci când se impun valori morale şi etice care le eclipsează.
Partea care m-a atras cel mai mult la carte este înşiruirea vizuală a urâtului şi evoluția lui de-a lungul timpului cu evidențierea flexibilității limitei dintre urât şi frumos, sub semnul atotcuprinzător al fascinației, atunci când un fenomen intră în sfera esteticului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu