sâmbătă, 16 martie 2019

Peter Wohlleben -"Viata secreta a copacilor"

Stil: 3/5
Idei interesante: 5/5
Coerență: 4/5

Stiţi acele cãrţi unde se simte pasiunea pentru subiect a celui care le scrie? Ei, asta e un astfel de exemplu minunat. Nu conteazã cã nu vã atrage subiectul copacilor. Cartea aceasta vã va merge la suflet. Lãsând la o parte faptul cã nenea acesta vorbeşte cu patos, cartea cuprinde multe observaţii spectaculoase despre viaţa copacilor, unele care chiar vin contra aşteptãrilor şi presupunerilor noastre.

Ca sã vã faceţi o idee:

"Cãderea frunzelor este un process activ. Aşadar, copacul nu poate sã tragã un pui de somn în tot acest timp. Dupã ce substanţele nutritive au fost redepozitate în trunchi, el formeazã o peliculã separatoare, care întrerupe legãtura cu crengile. E de ajuns o adiere de vânt, şi frunzele plutesc spre pãmânt. Abia apoi copacul se poate odihni. Si are nevoie de asta, pentru a se elibera de stresul sezonului care a trecut. Lipsa de somn la copaci are aceleaşi consecinţe ca la oameni: constituie un pericol de moarte. Acesta este şi motivul pentru care stejarii şi fagii plantaţi în ghivece, în sufragerie, nu supravieţuiesc. Nu le permitem sã se deconecteze şi de aceea mor, de cele mai multe ori chiar în primul an."

"Copacii cresc mai repede odatã cu înaintarea în vârstã. Copaci cu trunchiuri cu un diametru de un metru produc de douã ori mai multã biomasã decât arborii cu trunchiuri de douã ori mai mici. In cazul copacilor, sã fii bãtrân nu înseamnã, aşadar, sã fii neputincios, încovoiat şi sensibil, ci, dimpotrivã, plin de vigoare şi în putere. Seniorii pãdurii sunt mult mai productivi decât lupii tineri şi, în contextul schimbãrilor climatice, aliaţi de nãdejde ai oamenilor. Sloganul sã întinerim pãdurile ca sã le regenerãm este cel puţin înşelãtor […] Singura scãdere a valorii, dupã o anumitã vârstã, este în sensul utilitãţii lemnului. […] Dacã ne dorim sã ne folosim de pãduri în lupta noastrã împotriva schimbãrilor climatice, atunci trebuie sã le lãsãm sã îmbãtrâneascã, aşa cum cer toate marile organizaţii de protecţie a mediului."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu