"Bring Up the Bodies" face parte dintr-o trilogie (e a doua carte), dar îl puteţi citi și separat pentru cã trimiterile la romanul anterior nu sunt supãrãtoare. Oricum mai toatã lumea știe povestea lui Henri al VIII-lea. Acest roman cuprinde intrigile de la curte și fiţoșenia sentimentalã al lui Henri care au dus la execuţia lui Anne Boleyn și la decãderea familiei ei în dizgraţie. Si oricât l-am blama pe Thomas Cromwell, la sfârșitul romanului pe mine m-a lãsat cu gura cãscatã de admiraţie. Așa o lecţie de diplomaţie, cinism rafinat și pragmatism, mai rar…
Thomas Cromwell, din perspectiva cãruia este naratã cartea (sau o mare parte a ei, oricum), apare ca un personaj fascinant, violent, dar într-un mod insidios, foarte practic, lipsit de sentimentalisme, însã atrãgãtor printr-un anumit atașament, o dorinţã de protecţie pe care le manifestã faţã de anumite personaje, încrezãtor în propria inteligenţã și influenţã la curte, care a înţeles și folosește spre folosul sãu toate valorile celorlalţi (de la teologie, trecând prin bani și ajungând la instinctul de clan).
Este o carte despre jocurile și abuzurile de putere. Deși este vorba despre mașinaţiuni politice medievale, Hilary Mantel are deosebitul talent de a face ca totul sã parã foarte actual. Brutalitatea acţiunilor și a intrigilor din carte caracterizeazã și scena politicã actualã, doar cã noi dormim mai liniștiţi când știm cã evenimentele din roman s-au petrecut în urmã cu 500 de ani.
Eu recomand sã citiţi cartea în englezã. De mult timp un scriitor contemporan nu m-a solicitat atât de mult ca și stil. Limbajul pare cumva arhaic, deși nu este deloc limbajul acelei epoci. E o îmbinare ciudatã de nou cu vechi. Prima impresie e cã îl înţelegi foarte bine, dar de fapt avansezi greu cu cititul pentru cã întorsãturile de frazã, nivelul vocabularului te scot din pattern-ul de citire rapidã cu care ești obișnuit în cãrţile contemporane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu