Dacă sunteți în căutarea unei cărți ciudate, ar merita să-i dați o şansă lui Alberto Mussa cu "Mişcarea pendulară". Personaje fictive sau istorice, foarte cunoscute sau inventate sunt folosite pentru a ilustra o teorie bizară despre triunghiurile amoroase. Această aplicare de inspirație matematică ia ca obiect unele situații chiar dramatice pe care le dezbracă de orice emoție. Totul lasă impresia unei statistici cu o trecere în revistă aparent teoretică a relațiilor umane subscrise acestei idei de triunghi amoros, unde personajele sunt la fel de golite de individualitate ca nişte cifre. La un moment dat ajungi să te întrebi dacă lucrurile din carte trebuie înțelese ca ficțiune sau nu.
Mie mi-a plăcut această transformare a unei idei matematice în procedeu narativ. Practic, Alberto Mussa anulează elementele tradiționale ale construcției unui text literar (personaje, acțiune etc.) pentru a impune un concept ca pilon organizator, recunoscut în mod direct şi intenționat făcut vizibil, al cărții.
Nu e o carte care să-ți placă, propriu-zis. Nu e nimic acolo de care sensibilitatea ta de cititor să se ataşeze. Este o carte inedită pe care să o apreciezi şi, poate, să o admiri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu