marți, 14 aprilie 2015

Stephen Chbosky -"The Perks of Being a Wallflower"

Cartea asta trebuia scrisă când eram eu adolescentă. In afară de plânsul excesiv din ea, m-aş fi regăsit în personajul principal şi m-ar fi ajutat să accept faptul că unii oameni sunt puţin mai ciudaţi, ceea ce nu înseamnă că trebuie să se simtă şi aiurea pentru asta.
Nu vă aşteptaţi la cine ştie ce revelaţie în această carte, doar că este mult mai sinceră decât multe din cărţile despre adolescenţi (e adevărat că şi aici avem o doză importantă de cosmetizare a lucrurilor şi de punere într-o lumină forţat-pozitivă, dar nu ajunge la nivelul de zaharisire cu mult peste limita diabetului intelectual din alte romane de genul acesta).

Charlie este un adolescent introvertit de clasa a 9-a care învaţă să se adapteze vieţii de liceean după sinuciderea unui fost coleg. Romanul-epistolar abordează fără sclifoseli inutile multe din subiectele interesante pentru această perioadă din viaţă: sexualitatea, homosexualitatea, alcoolul şi drogurile. Cartea merită citită (mai ales de adolescenţi, bineînţeles, dar merge şi pentru nostalgici neînţeleşi) pentru personajul principal cam ciudăţel şi pentru a descoperi un scriitor care ştie cum să creeze între "glamor" şi realitate un echilibru atractiv pentru tineri. Personajele vorbesc firesc despre muzică, filme etc., nu au puteri magice şi nu salvează omenirea de la distrugere sigură. Işi caută pur şi simplu drumul printre paradoxurile vârstei şi incertitudinea înspăimântătoare a ce urmează după liceu, cu tot caruselul de nesiguranţe, frici, dar şi epifanii, momente minore, dar cu rezonanţă emoţională maximă pe care le vor îndrăgi toată viaţa.

2 comentarii:

  1. Am citit-o și eu anul trecut. Nu știu dacă li se întâmplă și altora (probabil că da), dar am observat că la maturitate poți să citești fără probleme cărți pentru copii, dar ai impresia că pe alea pentru adolescenți trebuia să le citești la vremea lor. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar asa este. Ma gandesc ca in adolescenta luam cartile foarte personal si de aceea e important atunci sa citesti ce trebuie. Asta e un subiect bun pentru o teza de licenta sau de master.

    RăspundețiȘtergere